Beknopte handleiding (voor versie 3.0+)
From LimeSurvey Manual
Wat is LimeSurvey?
LimeSurvey is een open source applicatie voor on-line enquêtes, geschreven in PHP en beschikbaar onder de GNU General Public License 2. De gebruiker kan met de applicatie on-line enquêtes maken en publiceren, de reacties verzamelen, statistieken aanmaken en gegevens exporteren. Je kunt LimeSurvey installeren op je eigen webserver (LimeSurvey Community Edition) of je kunt een hosting service gebruiken.
Deze handleiding is voor gebruikers van LimeSurvey Cloud. Als je LimeSurvey Community Edition gebruikt, lees dan installatie in de LimeSurvey Handleiding.
Aanmaken gratis LimeSurvey account
Probeer het uit! LimeSurvey staat een gebruiker toe om een gratis account aan te maken om de applicatie uit te kunnen proberen. Klik op de knop Sign Up For Free of kies Pricing op de LimeSurvey website en rond de registratie af.
Na het kiezen van Sign Up For Free ga je direct naar de registratiepagina.
De opties bij Pricing zijn: Free, Basic, Expert en Enterprise. Klik op de knop Register Now bij de optie FREE (dan komt u op de registratiepagina).
Vul de volgende velden in:
- Username: de username van je account, met dit account krijg je ook toegang tot je LimeSurvey website.
- Email: het e-mailadres waarheen de link voor activatie wordt gestuurd.
- Password: het password van je account, wordt ook gebruikt voor je LimeSurvey website.
Klik op elk tekstveld voor een toelichting over dat veld. Je kunt je ook aanmelden voor de nieuwsbrief, je krijgt dan de laatste nieuwtjes, updates, ondersteuning en eventueel kortingen.
Na het aanmaken van je LimeSurvey-account wordt er een e-mail naar je verstuurd. Hierin staat een activatie-link, je moet je account activeren door op de link te klikken. Als je dit doet dan ga je automatisch door naar de LimeSurvey website.
Een gratis LimeSurvey website aanmaken
Je moet eerst een enquête-website aanmaken voordat je enquête kunt aanmaken en beheren. Log in op je account en klik op de knop Create survey site.
Je website aanmaken:
- Vul je website-naam in.
- Kies een domeinnaam uit het dropdown-menu.
- Bepaal de server-locatie.
- Klik op de knop Save & Set Up LimeSurvey Site.
Het proces kan tot 20 seconden duren. Wanneer het proces is voltooid, wordt het venster gesloten en keert je terug naar je accountpagina.
Je kunt nu je website benaderen door bovenin op de knop View Survey Site te klikken. Log daarna in met je LimeSurvey.org inloggegevens.
Het eerste gebruik van LimeSurvey
Rechtsboven is er een taakbalk. In het midden staan er zes blokken, elk met een van de meest gebruikte LimeSurvey functionaliteiten.
De taakbalk heeft de volgende opties:
- Demonstraties: Er zijn van LimeSurvey3 demonstraties in LimeSurvey beschikbaar. Standaard is er een demonstratie voor nieuwe gebruikers.
- Configuratie: Na selectie kun je de installatie beheren.
- Instellingen: Op deze tab staan de opties waarmee je de applicatie kunt aanpassen.
- Startpagina instellingen: Hier kun je je startpagina aanpassen.
- Algemene instellingen: Deze gegevens gelden voor alle gebruikers en beheerders.
- Pluginbeheer: Je kunt plugins activeren en ook plugins toevoegen aan de applicatie.
- Menu configuratie: Je kunt een menu aanmaken of keuzes toevoegen aan een bestaand menu.
- Menu-keuze configuratie:Je kunt keuzes aanmaken, wijzigen en verwijderen.
- Gebruikers: Op deze tab staan de opties die gerelateerd zijn aan gebruikers en beheer van deelnemers aan enquêtes.
- Gebruikersbeheer: Beheerders beheren.
- Aanmaken/wijzigen gebruikersgroepen: Gebruikers indelen in groepen.
- Deelnemersdatabase: Een beheerder kan deelnemers beheren in een centrale database onafhankelijk van een token-table (die altijd bij één enquête hoort).
- Geavanceerd: Alle functies die niet te maken hebben met gebruikers of instellingen.
- Thema's: beheren van thema's/sjablonen. Een thema bepaalt het uiterlijk en de werking van een pagina in de enquête.
- Beheer labelsets: Een labelset is een lijst codes met per code een tekst die bij de meeste vraagtypes gebruikt kan worden als antwoorden of subvragen.
- Controleer data-integriteit: Controleer de data op het consistent zijn en redundantie.
- Maak een back-up van de gehele database: Als je een upgrade wilt doen of een installatie wilt verplaatsen is een back-up handig.
- ComfortUpdate: Een eenvoudige manier (extensie) om je LimeSurvey installatie via je webbrowser simpel bij te werken. Niet beschikbaar in LimeSurvey Cloud, dan wordt het programma immers automatisch bijgewerkt.
- Instellingen: Op deze tab staan de opties waarmee je de applicatie kunt aanpassen.
- Enquêtes: Een enquête bestaat uit verschillende type gegevens: talen, vraaggroepen, vragen, vraagattributen, antwoorden, subvragen, standaardantwoorden, beoordelingen, quota, quota-leden en quota taalinstellingen. Klik op de groene pijl naast de tekst voor het tonen van de opties:
- Een enquête aanmaken
- Importeer een enquête
- Een enquête kopiëren
- Toon de enquêtes
- Responssaldo: Als je een account hebt, het aantal responsen dat je deze maand nog kunt laten doen door deelnemers. Beginwaarde proefaccount 25. Je kunt dit aantal verhogen door hiervoor te betalen : responsen bijkopen.
- Opslag: Als je een account hebt, het aantal beschikbare MB voor opslag van de gegevens (enquêtes en responsen). Standaard proefaccount 10 MB. Zie opmerking bij veld hierboven.
- Je gebruikersnaam: Door hier op te klikken kun je je voorkeuren wijzigen of uitloggen.
- Bel-icoon: Klik hierop om de verschillende meldingen/notificaties te lezen.
Op de startpagina staan 6 boxen.
- Enquête aanmaken
- Toon de enquêtes
- Algemene instellingen
- Gebruikersbeheer
- Labelsets
- Thema's
Enquête aanmaken
Om een enquête aan te maken, klik op blok Enquête aanmaken.
De pagina om een enquête aan te maken wordt getoond:
De velden op de pagina Enquête aanmaken zijn:
- Titel van de enquête: De titel van de enquête, dit veld kan later worden gewijzigd.
- Standaardtaal: De standaardtaal van de enquête, maar er kunnen later meerdere talen worden toegevoegd.
- Voorbeeldvraag: Als je dit aan zet dan wordt er een vraaggroep en voorbeeldvraag aangemaakt in je enquête. Staat standaard uit.
- Afsluiting-URL: Je kunt een deelnemer na het afronden van het invullen van de enquête doorsturen naar een pagina door hier de URL in te vullen en de optie URL automatisch laden na afronding enquête aan te zetten op het tabblad Presentatie.
- URL-beschrijving: Er kan voor de beheerder een toelichting worden ingevuld van deze URL, handig als geheugensteuntje van het doel van de doorverwijzing.
- Datumformaat: Deze optie is ook van belang als je datestamps gebruikt bij het opslaan van de antwoorden. Je kunt uit een dropdown-lijst een datumformaat kiezen dat bij de deelnemers past. (Vergeet niet dat er in de wereld verschillende formaten gebruikt worden).
- Decimaal scheidingsteken: De opties zijn: punt (.) en komma (,). Kies de optie die gebruikelijk is in het land van je deelnemers.
- Beschrijving: Een korte beschrijving.
- Welkomsttekst: Als hier iets wordt ingevuld dan krijgen de deelnemers eerst deze tekst te zien.
- Einde bericht: Een boodschap voor de deelnemers na het afronden van het invullen van de enquête.
Klik, nadat je de wijzigingen hebt aangebracht, op de knop rechtsboven om de wijzigingen op te slaan. Je komt dan op de beginpagina van de net toegevoegde enquête. Je kunt dan vraaggroepen en vragen toevoegen.
Groep toevoegen
Een vraaggroep wordt gebruikt om vragen te groeperen. Je moet eerst een vraaggroep aanmaken voordat je vragen kunt toevoegen.
Om een vraaggroep toe te voegen moet je natuurlijk eerst naar de enquête gaan waarin je de vraaggroep wilt toevoegen. Dat kan door op de knop Enquêtes rechtsboven te klikken:
Klik op de enquête waaraan je de vraaggroep wilt toevoegen. Op de enquête-pagina zijn aan de linkerkant twee tabs: Instellingen en Structuur. Kies de tab Structuur om een vraag/vraaggroep toe te voegen:
Als het tabblad Structuur geselecteerd is wordt het volgende menu getoond.
Als je op de knop Vraaggroep toevoegen klikt, dan wordt het volgende scherm getoond.
- Titel: De naam van de vraaggroep.
- Beschrijving: Een optionele beknopte beschrijving. Indien de bijbehorende optie aangezet is wordt het getoond aan de deelnemers van de enquête.
- Randomisatiegroep: Hiermee kun je de plaats van de vraaggroep willekeurig maken (dat moet je dan wel met de betreffende vraaggroepen ook doen);.
- Relevantievergelijking: Hiermee kun je het laten beantwoorden van de vraaggroep afhankelijk maken van een eerder gegeven antwoord van die deelnemer.
Klik na het invullen op de knop Bewaar (rechtsboven).
Vraag toevoegen
Je kunt pas een vraag aanmaken als er al een vraaggroep bestaat. Voeg deze dus indien nodig eerst toe.
Na het aanmaken van de vraaggroep selecteer je opnieuw het tabblad Structuur en kun je met de knop op het tabblad een vraag toevoegen of eerst een vraaggroep selecteren en dan met de knop Voeg een nieuwe vraag aan de groep toe bij de Snelle-groepsacties.
De pagina om een vraag toe te voegen bevat de volgende velden:
- Vraagcode: De vraagcode staat voor de vraagnaam/code waaronder de vraag in de database wordt opgeslagen.
- Vraag: De vraagtekst zoals de deelnemers die te zien krijgen.
- Help: Een korte toelichting op de vraag voor de deelnemers.
- Algemene opties: Hier worden de belangrijkste instellingen van de vraag bepaald. De velden zijn gedeeltelijk afhankelijk van het vraagtype, de velden kunnen zijn:
- Vraagtype: Er zijn veel vraagtypes beschikbaar. Bekijk elk vraagtype door met de muis erover te gaan of lees : vraagtypes.
- Vraagthema: U kunt een eigen thema kiezen voor de vraag (in plaats van het standaardthema).
- Vraaggroep: De vraaggroep waartoe de vraag behoord.
- Verplicht: De deelnemer moet wel of niet de vraag beantwoorden voordat ze verder kunnen gaan.
- Validatie: Beschikbaar bij tekstvragen en numerieke vragen. Gebruikt voor validatie van de invoer. Bij fouten wordt de deelnemer verplicht de invoer eerst goed te maken voordat de deelnemer verder kan.
- Relevantievergelijking: Alleen voor experts. De aanbevolen standaardwaarde is "1" (de vraag wordt dan altijd getoond).
- Positie: De plaats van de vraag in de groep.
Afhankelijk van het vraagtype worden er verschillende tabs getoond onder de tab Algemene instellingen.
Bij het vraagtype Lange vrije tekst (het standaard vraagtype) zijn dit de tabs: Tonen, Invoer, Logica, Overige, Statistieken, Timer.
Vul de verplichte velden in en klik op de knop Bewaar. Er wordt dan een samenvatting van de toegevoegde vraag getoond.
Je kunt op deze manier nog een aantal vragen toevoegen.
Subvragen en antwoorden toevoegen
Verschillende vraagtypes hebben mogelijk subvragen of voorgedefinieerde antwoordsets nodig. Als je bijvoorbeeld naar de leeftijd vraagt heb je geen van beide nodig. Maar bij een eenvoudige arrayvraag zijn beide nodig.
Nu een voorbeeld met een array vraagtype:
Subvragen toevoegen
Om een subvraag toe te voegen, klik op Wijzig subvragen. Tik de subvragen voor de deelnemers in.
Antwoorden toevoegen
Om een antwoordset toe te voegen, klik op Wijzig antwoordopties. Tik de antwoorden in.
Sla de antwoorden op en bekijk de vraag. (Dit kan met de knop Voorvertoon.)
Onze vraag:
Goed gedaan! Je hebt net een vraag van het arraytype toegevoegd.
Vragen ordenen
Als de enquête veel vragen bevat dan wordt het herordenen lastig als je dat per vraag zou moeten doen. Je kunt echter de volgorde van vragen/vraaggroepen simpel wijzigen via het tabblad Structuur. Klik op het symbool met drie-lijnen voor de vraag (vraaggroep) en sleep het naar de gewenste plaats.
Enquête activeren/stoppen
Als er minimaal een vraag en een vraaggroep in de enquête is kun je de enquête activeren. Selecteer links de tab Instellingen en klik op Overzicht, dan wordt het onderstaande scherm getoond.
Klik op de knop Activeer deze enquête in de taakbalk.
Voor de activatie wordt er eerst een scherm getoond waarin de algemene instellingen van de enquête ingevuld kunnen worden:
- Anonieme respons: Met deze optie kun je aangeven dat de respons niet gekoppeld wordt met de informatie in de token-table, dan is de enquête anoniem. Je kunt dan later, als deze optie is ingeschakeld, niet achterhalen wie welke antwoorden heeft gegeven;
- IP-adres opslaan: Indien ingeschakeld wordt het IP-adres van de deelnemer opgeslagen bij de antwoorden;
- Tijdmetingen opslaan: Indien ingeschakeld wordt de tijd opgeslagen die per pagina door de deelnemer is gebruikt voor het beantwoorden;
- Datering: Indien ingeschakeld wordt de tijd van het invullen opgeslagen;
- Verwijzer-URL opslaan: Indien ingeschakeld wordt dit veld opgeslagen bij de antwoorden.
Klik na het inschakelen van de gewenste functies op de knop Enquête opslaan en activeren. De volgende tekst wordt nu getoond.
Kies de optie "Nee, bedankt." om er een openbare enquête van te maken. Iedereen kan dan met de link de enquête invullen!
Gefeliciteerd, je hebt je eerste enquête geactiveerd! Als je de URL wilt delen, ga dan naar de beginpagina van je enquête en zoek de URL op je enquête te delen op in de Samenvatting enquête.
Kopieer de link en deel de link.
Als je de enquête wilt deactiveren (stoppen), klik je op Overzicht in de tab Instellingen in het linkermenu. Klik daarna op de knop Sluit deze enquête af in de taakbalk.
Statistieken
Om snel de statistieken van de enquête te bekijken kun je op de knop Enquêtes in de taakregel van de LimeSurvey beginpagina klikken. De beschikbare enquêtes worden getoond. Klik in de regel met de gewenste enquête op de knop Statistieken () in het laatste veld:
Op een nieuw scherm worden een aantal diagrammen getoond. Als je er een rapport van wilt maken, ga dan naar beneden en klik op de knop om de afbeeldingen te exporteren. Elk diagram wordt een png-bestand die tezamen in een zip-bestand worden opgeslagen.
Rechtsboven is een knop waarmee een ervaren gebruiker toegang krijgt tot wat filters om de gegevens nog wat meer te specificeren.
Klik, na het selecteren van de gewenste filters, op de knop Toon statistieken, deze knop staat rechtsboven.
Afhankelijk van het gekozen uitvoerformaat wordt het resultaat getoond als HTML, Excel of PDF.
Vragen en responsen exporteren
Als je de resultaten in een ander formaat wilt exporteren om met een applicatie als SPSS, R, STATA, ,., een overzicht aan te maken, selecteer dan eerst de betreffende enquête. Klik op de knop Responsen bovenin en daarna op Responsen & statistieken.
Je bevind je nu op de pagina om de responsen te bekijken. Klik op de knop Exporteer gegevens bovenin en kies het gewenste formaat bij het exporteren. Bij de bovenste optie worden alle beschikbare formaten getoond.
Klik, na het instellen van de filters, op de knop Exporteer gegevens.
Andere functies in LimeSurvey - alleen voor experts
Bekijk de functies van het LimeSurvey Cloud package.
Als je nog vragen hebt dan meld je dan aan op ons LimeSurvey Discord chat.