Actions

Translations

Translations:Tab Separated Value survey structure/15/nl

From LimeSurvey Manual

Met deze aanpak kun je wat handige zaken doen met het maken van enquêtes:

  1. Gebruiken van dezelfde antwoorden voor meerdere vragen.  Kopieer alleen de 'A'-rijen en plak ze na elke vraag die dezelfde set antwoorden moet hebben.
  2. Gebruiken van dezelfde subvragen voor meerdere vragen.  Kopieer de 'SQ'-rijen en plak ze na elke vraag die dezelfde subvragen moet hebben.
  3. "Herhalen" - een groep meerdere keren gebruiken.  Als de groep naar je zin is, kopieer de groep dan zo vaak als het nodig is.  Gebruik Excel om alleen de 'G'-rijen te bekijken (voor groepen), en gebruik de Excel kolomsleepfunctie om de vergelijkingen voor elke groep bij te werken (bijv. voor een telling kan de eerste vergelijking zijn "aantalMensen > 1", de volgende moet zijn "aantalMensen > 2").  Door het slepen wordt het nummer aangepast.  Filter op 'Q'-rijen en zorg ervoor dat elke vraag een unieke waarde heeft (bijv. g1_v1, g1_v2, g1_vN, gebruik find/replace om in de 2e groep g1 te wijzigen in g2; g3 voor de volgende, enz.).
  4. Wijzigen volgorde vragen/groepen.  Wijzig eenvoudig de rijen in je spreadsheetbestand.
  5. Testen enquête-modules.  Bij lange enquêtes wil je mogelijk het testen in meerdere modules doen.  Maak gewoon voor elke module een nieuw werkblad in Excel. Dit voorkomt dat je veel gegevens moet invoeren om latere modules van de enquête te testen.
  6. Testen verplichte vragen.  Een veelgehoorde klacht is dat je veel vragen verplicht moet maken, maar dat je die bij het testen wilt overslaan.  Maak gewoon een centraal werkblad aan met de uiteindelijk gewenste waarden.  Om te testen verwijder je dan de "mandatory" kolom en bewaart het resultaat als een kopie.  Test dan door die versie te importeren, alle vragen zijn dan optioneel.  Importeren na het testen weer de centrale versie.
  7. Standaarden zetten.  Je kunt deze waarden ook in de bestemde kolom zetten en dus niet via de GUI invoeren.  Soms is het niet mogelijk om via de GUI de gewenste waarde in te voeren, zoals bij expressies om een standaard voor een lijst in te voeren (bijvoorbeeld een aantal deelnemersattributen).
  8. Vertaling.  Je kunt per taal een kopie van je bestand maken.  Kopieer alle regels voor de standaardtaal en pas het taalveld aan.  Het vertalen kun je door vertalers laten doen, daarna maak je er weer een bestand van.
  9. Bulk instellen van geavanceerde vraagattributen.  Misschien wil je al je vergelijkingen in het begin zichtbaar maken (dan zie je de waarde bij het verzamelen van de gegevens), maar ze verbergen als je de enquête in productie gaat gebruiken.  Filter dan het spreadsheet op class = 'Q' en vraagtype = '*' (vergelijking), en zet bij elke vergelijking always_hide op 1.  Op dezelfde manier kun je na het aanmaken van de enquête besluiten welke vragen in de openbare statistieken getoond worden.  In plaats van elke vraag via het scherm te wijzigen, kun je filteren op class = 'Q', en public_statistics op 1 zetten voor alle vragen die getoond moeten worden in de statistieken.
  10. Zoek en vervang.  Als je een bepaalde tekst in al je vragen wilt wijzigen, dan kun je met Excel zoeken en de wijzigingen aanbrengen.  Ook kun je op deze manier, als je dat wilt, je variabelen hernoemen.  Als je dit zoeken en vervangen met reguliere expressies wilt doen, selecteer dan de gewenste kolom en kopieer die naar een tekstverwerker, breng je wijziging aan en kopieer het resultaat terug naar de kolom in het spreadsheet.
  11. Toestemming verkrijgen.  Als je onderzoek doet, dan heb je mogelijk toestemming nodig van iemand die de enquête wil reviewen.  Dit kan een gemakkelijke manier zijn om de teksten te laten zien.  Of voor overleg met de klant.
  12. Overeenstemming team.  Als je een team wilt laten instemmen met de presentatie of de tekst van een vraag of een vraaggroep, dan kun je hiermee snel een prototype maken en wijzigen door het spreadsheet te wijzigen en te importeren, en dan het team via het voorvertonen van de vraag(groep) laten zien wat de gebruikers zullen zien.
  13. Upgraden van andere enquête-formaten.  Als je een bestaande enquête in XML, Word, of ander formaat hebt, dan kun je een vertaling doen om het naar dit formaat om te zetten.  Je kunt ook proberen dit naar het .lss formaat te vertalen, het voordeel van dit formaat is dat je geen rekening hoeft te houden met foreign key relaties tussen groepen, vragen, subvragen, antwoorden en standaardwaarden.