ExpressionScript - Prezentare
From LimeSurvey Manual
Introducere
LimeSurvey utilizează noul modul ExpressionScript (EM) care îi permite lui LimeSurvey să accepte ramificări, evaluări, validare și personalizare mai complexe. Acesta înlocuiește modul în care LimeSurvey gestionează Înlocuirile, Condițiile și Evaluările în back-end. De asemenea, accelerează considerabil procesarea, deoarece elimină majoritatea citirilor de baze de date în timpul rulării. EM a fost dezvoltat de Dr. Thomas White (TMSWhite).
Definiții cheie
- Expresie: Orice înconjurat de acolade:
- Atâta timp cât nu există spațiu alb imediat după acolada de deschidere sau înainte de acolada de închidere.
- Conținutul expresiei este evaluat de EM, deci poate conține formule matematice, funcții și procesare complexă de șiruri și date.
- Croitorie: Uneori numită „conductă”. Este procesul de modificare condiționată a textului:
- Aveți acces la toate „câmpurile de înlocuire”, datele participanților și datele de răspuns.
- De asemenea, aveți acces mai ușor la întrebări, răspunsuri și proprietățile acestora. Ecuația
- Relevanța: Un nou atribut de întrebare care controlează vizibilitatea întrebării:
- Dacă există o ecuație a relevanței, atunci întrebarea este afișată numai dacă relevanța este evaluată ca adevărată.
- *La nivel intern, toate comenzile array_filter și array_filter_exclude devin relevanță la nivel de subîntrebare.
- SGQA (cum erau denumite variabilele în trecut) :
- Stands for Survey-Group-Question-Answer
- Numele variabilelor SGQA arată ca 123X5X382X971 și pot avea sufixe de subîntrebări.
- Aceste nume de variabile sunt specifice S/Q/ de bază. Codurile bazei de date G/A, deci acestea trebuie schimbate adesea
- Ecuație Tip de întrebare: Un nou tip de întrebare care salvează calcule sau rapoarte în baza de date:
- Este ca o întrebare Boilerplate, dar conținutul ei este salvat în baza de date chiar dacă setați „Ascundeți întotdeauna această întrebare”.
- Codul întrebării: Acesta este numele variabilei preferat pentru EM:
- Acesta poate fi un nume descriptiv care indică scopul întrebării, facilitând citirea logicii complexe.
- Codurile de întrebare valide NU ar trebui să înceapă cu un număr, așa că atunci când utilizați codul întrebării pentru a numerotați întrebările dvs., utilizați pur și simplu „q1”, sau „q1a” sau „g1q2”.
- Acesta este ceea ce devine numele variabilei dacă exportați date în SPSS sau R. Deci, dacă faceți analize statistice, aveți nevoie pentru a crea numai coduri unice de întrebare.
Trebuie să folosesc EM?
Răspunsul scurt este „nu”. Totuși, acest lucru depinde în mare măsură de complexitatea sondajului pe care doriți să îl creați.
De exemplu, Editorul de condiții acoperă câteva expresii de bază care pot fi aplicate întrebărilor din sondajul dumneavoastră. Cu toate acestea, editorul de condiții este limitat. De aceea este folosit EM - extinde domeniul posibilități de personalizare.
Pot amesteca condițiile și ecuațiile de relevanță?
Da. Puteți folosi Editorul de condiții pentru unele întrebări și Ecuații de relevanță pentru altele.
Nu puteți avea atât condiții, cât și expresii configurate în aceeași întrebare! Odată ce o condiție este configurată, ea înlocuiește orice expresie este scrisă în câmpul ecuației de relevanță. Mai mult, câmpul Ecuația relevanței nu mai poate fi editat manual.
Totuși, există o modalitate de a folosi atât expresii, cât și condiții în cadrul unei întrebări. După cum sa menționat mai sus, o condiție înlocuiește câmpul ecuației de relevanță. După ce ați terminat, verificați care este ecuația nou creată și copiați-o într-un editor de text. Ștergeți condiția nou creată din Editorul de condiții și apoi editați întrebarea adăugând expresii bazate pe condiții din fișierul dvs. editor de text alături de restul expresiilor pe care doriți să le utilizați.
Cum ar trebui să aleg între Condiții și Relevanță?
Iată o listă cu avantajele și dezavantajele fiecărui stil:
Stil | Pro | Con |
---|---|---|
Condiții | 1. GUI frumos pentru a crea condiții simple. 2. GUI bine documentat și înțeles de echipa de suport |
1. Acceptă doar comparații simple și nu condiționează bine „ȘI” și „SAU”. 2. Condițiile în cascadă funcționează neregulat 3. Slow - baza de date intensivă - poate încetini anchetele lungi. 4. Unele probleme raportate cu condițiile de reîncărcare. 5. GUI nu se scalează bine atunci când există zeci, sute sau mii de întrebări. 6. Convertirea anchetelor pe hârtie ar putea fi lentă, deoarece trebuie să utilizeze nume SGQA. 7. Adesea este nevoie de un programator pentru a codifica logica necesară pentru ramificarea complexă. |
Relevanță | 1. Acceptă o logică foarte complexă, inclusiv peste 80 de funcții și operatori matematici/șir. 2. Suport perfect pentru logica în cascadă. 3. Rapid - fără apeluri suplimentare la baza de date, care acceptă peste 1000 de sondaje cu întrebări. 4. Nicio problemă cu logica de reîncărcare, deoarece nu necesită coduri SGQA. 5. Evidențierea sintaxelor se adaptează la peste 1000 de sondaje cu întrebări. 6. Ușor și rapid de utilizat pentru grupurile care doresc să computerizeze anchetele existente pe hârtie. 7. Suportă cu ușurință interviuri semi-structurate și anchete epidemiologice fără a avea nevoie de un programator. |
1. Fără GUI pentru condiții simple - folosește în schimb syntax-highlighting. |
{{Notă| Notă:
- Vă recomandăm să utilizați orice se potrivește mai bine nevoilor dvs.
- Pentru o explicație mai detaliată a caracteristicilor EM, faceți clic pe următorul [[EM și caracteristicile sale|link] ].}}
Noțiuni introductive
Cel mai bun mod de a începe cu EM este să:
- Instalați cea mai recentă versiune stabilă de pe https://www.limesurvey.org/en/download.
- Importați și explorați câteva Eșantion de anchete.
- Explorați cazuri de utilizare și instrucțiuni și pasul- exemple cu pas.
- Explorați documentația EM (această pagină)
- Teste unitare ale expresiilor izolate (avansat)
- arată exemple de utilizare a tuturor funcțiilor și operatorilor EM, precum și Rezultate PHP și JavaScript;
- rețineți că există puține funcții care generează rezultate diferite în versiunile PHP și JavaScript, așa că această pagină vă permite să vă planificați logica EM în consecință.
- Teste unitare ale expresiilor izolate (avansat)
Terminologie
Aceste cuvinte sunt utilizate în mod obișnuit pentru a descrie capacitățile EM:
- Braching-ul bazat pe relevanță - dacă o întrebare este relevantă, atunci întrebați-o, altfel nu (de exemplu, faceți-o invizibilă și marcați este NULL în baza de date). Puteți găsi Câmpurile de relevanță în panoul editorului de întrebări, precum și în panoul editorului grupului de întrebări. Ultimul este folosit pentru a aplica un set de condiții unui întreg grup fără a fi nevoie să copiați aceeași condiție la fiecare întrebare și/sau să combinați logica condiționată la nivel de grup și la nivel de întrebare).
- Adaptare - Odată ce știți ce întrebări ar trebui puse, croitoria (uneori numită „conducte”) specifică modul în care trebuie adresată întrebarea. Acest lucru vă permite să susțineți nu numai înlocuirea simplă (cum ar fi {TOKEN:FIRSTNAME}), ci și conjugarea verbelor și declinarea substantivelor în funcție de genul sau numărul subiecților dvs. De asemenea, vă permite să schimbați mesajul pe care îl transmiteți unui respondent la sondaj în funcție de dacă acesta a răspuns (sau cum a răspuns) la alte întrebări.
- Ecuații - EM adaugă un nou tip de întrebare numit Ecuație care stochează rezultatul unei expresii. Rezultatele ecuației sunt calculate și scrise în baza de date, chiar dacă le ascundeți pe pagină. Astfel, acestea sunt folosite pentru calcule ascunse de punctaj, navigare bazată pe ecuații complexe, evaluări și rapoarte care vor fi generate și stocate în baza de date.
Relevanță și relevanță în cascadă
Fiecare tip de întrebare are acum o Opțiune de relevanță care controlează dacă întrebarea este afișată sau nu. EM procesează fiecare ecuație de relevanță în ordinea în care apar în sondaj. Dacă expresia este adevărată (sau lipsește - pentru a sprijini sondajele vechi), întrebarea va fi afișată. Dacă nu este relevantă, atunci întrebarea va fi ascunsă, iar valoarea va fi NULL în baza de date. Dacă nu există întrebări relevante într-un grup, întregul grup va fi omis.
În plus, dacă oricare dintre variabilele dintr-o expresie este irelevantă, atunci expresia este întotdeauna evaluată ca fals. Aceasta permite „Relevanța în cascadă”, astfel încât să nu fie nevoie să scrieți ecuații de relevanță foarte lungi pentru fiecare întrebare.
Să presupunem că aveți cinci întrebări Q1-Q5 și doriți să afișați Q2 doar dacă s-a răspuns Q1 și Q3 dacă s-a răspuns Q2 etc. Ecuațiile de relevanță ar putea fi:
Codul întrebării | Relevanță | Întrebarea |
---|---|---|
Q1 | 1 | Cum vă cheamă? |
Q2 | Q1 | {Q1}, câți ani ai? |
Q3 | Q2 | Deci, ai {Q2} ani. Ești căsătorit? |
Q4 | Q3 == "Y" | {Q1}, de cât timp ești căsătorit? |
Q5 | Q4 | Câți copii ai, {Q1}? |
Relevanța la nivel de grup
ExpressionScript acceptă, de asemenea, relevanța la nivel de grup. Acest lucru facilitează implementarea buclei. Să presupunem că doriți să colectați informații de la până la 10 entități (cum ar fi produse sau persoane dintr-o gospodărie), unde stabiliți mai întâi câte entități au nevoie de urmărire (cum ar fi întrebând câți oameni locuiesc într-o gospodărie sau cereți-i pe oameni să verifice care produse care le plac dintr-o listă lungă). După ce știți câte entități au nevoie de urmărire, puteți utiliza relevanța la nivel de grup, cum ar fi {count >= 1}, {count >=2}, ... {count >= 10} pentru fiecare dintre cele 10 grupuri de urmărire. sus întrebări. În cadrul fiecărui grup, puteți avea o logică condiționată la nivel de întrebare (de exemplu, întrebări de urmărire specifice sexului sau vârstei pentru fiecare subiect). Întrebarea și ecuațiile de relevanță la nivel de grup sunt combinate AND pentru a determina care ar trebui să fie afișate.
Pentru a verifica un astfel de exemplu, importați următorul sondaj: Exemplu de sondaj de recensământ.
Se poate observa în captura de ecran de mai jos că grupul „Persoana 1” este afișat (sau relevant) dacă respondentul locuiește cu cel puțin un alt conviețuitor:
Croitorie/tubulatură
Orice lucru din acolade este acum tratat ca o expresie (cu o excepție descrisă mai jos). Expresiile au acces la toate câmpurile și variabilele LimeReplacementFields (prin mai multe alias-uri), toți operatorii tipici de ecuație (matematici, logici și de comparație) și la zeci de funcții (care funcționează chiar dinamic pe partea clientului).
Folosind aceste ecuații, puteți face lucruri precum:
- Afișați în mod condiționat mesaje personalizate respondenților pe baza răspunsurilor anterioare
- Creați evaluări și afișați rezultatele evaluării (sau ramificați sau afișați în mod condiționat mesaje) pe baza acestor rezultate, toate fără a utiliza modulul Evaluări în sine
- Conjugați verbe și substantive în declin în întrebări, răspunsuri și rapoarte.
- Afișați rezumatele răspunsurilor înainte de pagina „Afișați răspunsurile” de la sfârșitul sondajului
Ecuații
Există un nou tip de întrebare numit Ecuație. Gândiți-vă la el ca un Tip de întrebare de afișare text, cu excepția faptului că stochează valoarea a ceea ce este afișat în baza de date. Deci, dacă textul Întrebarea ecuației conține un calcul de evaluare, acea valoare va fi stocată în baza de date într-o variabilă care poate fi afișată în statisticile publice sau private.
Sintaxă
Orice conținut în acolade este acum considerat o expresie (cu o singură excepție: „„nu trebuie să existe spațiu alb de început sau de final” - acest lucru este necesar pentru a vă asigura că ExpressionScript nu încearcă să proceseze JavaScript încorporat).
Rețineți că este OK ca expresiile să se întinde pe mai multe linii, atâta timp cât nu există spații albe după acolada de deschidere sau înainte de acolada de închidere. Acest lucru este util în special pentru instrucțiunile „if()” imbricate ca acesta:
{dacă(este_gol(PFTotals),
'',
dacă(PFTotals >= -5 && PFTotals <= -4,
„Foarte moale",
dacă(PFTotals >= -3 && PFTotals <= -2,
„Moale”,
dacă(PFTotals == -1,
„Oarecum moale",
dacă (PFTotals == 0,
„Moderată",
if(PFTotals == 1,
„Oarecum greu”,
if(PFTotals >= 2 && PFTotals <= 3,
„Hard",
if(PFTotals >= 4 && PFTotals <= 5,
„Foarte greu”,
''
)
)
)
)
)
)
)
)}
ExpressionScript acceptă următoarea sintaxă:
- Toți operatorii matematici standard (de exemplu +,-,*,/,!);
- Toți operatorii de comparație standard (de exemplu <,<=,==,!=,> ,>=, plus echivalentele lor: lt, le, eq, ne, gt, ge);
- Paranteze (deci puteți grupa sub-expresii);
- Operatori condiționali (de ex. &&,| | și ai acestora echivalente: și, sau);
- Siruri de caractere simple și duble (care pot încorpora fiecare șiruri cu celălalt tip de ghilimele);
- Operator virgulă (deci poate avea o listă de expresii și poate returna doar rezultatul final);
- Operator de atribuire (=);
- Variabile predefinite (pentru a se referi la întrebări, atribute ale întrebării și răspunsuri) - de exemplu, codurile SGQA;
- Funcții predefinite (există deja peste 80 și este ușor să adăugați mai multe).
Operatori
Sintaxa EM urmează prioritatea normală a operatorului:
Nivel | Operator(i) | Descriere |
---|---|---|
1 | () | paranteze pentru gruparea sau apelarea funcţiilor |
2 | ! - + | operatori unari: nu, negație, unar-plus |
3 | * / | ori, împărțire |
4 | + - | plus , minus |
5 | < <= > >= lt le gt ge | comparații relative |
6 | == != eq ne | comparații de egalitate |
7 | și | ȘI logic |
8 | sau | SAU |
9 | = | atribuire operator |
10 | , | operator virgulă |
Avertisment cu numărul și șirul nepotriviți și comparație alfabetică/numerică
Când doriți să comparați valoarea cu comparații relative sau de egalitate, acordați atenție nepotrivirilor. O valoare introdusă de utilizator (sau furnizată prin codul de răspuns) poate fi folosită ca număr „dacă este clar un număr'.
Dacă înconjurați una dintre valori cu "
, va fi nevoie de o comparație text/șir. loc. Dacă doriți să comparați ca număr, nu înconjurați niciodată un număr cu "
.
De exemplu Q0.NAOK > "50"
este adevărat dacă Q0.NAOK este o întrebare numerică cu 9 ca valoare. Acest lucru se datorează faptului că operatorul >
va presupune că este o comparație alfabetică și nu una numerică .
Pentru a vă asigura că comparați valori întregi, puteți utiliza intval(Q0.NAOK) > 50
. Nu uitați doar dacă Q0.NAOK nu este un număr (gol sau un șir), atunci intval(Q0.NAOK) === 0. Pentru a compara valorile șirurilor ("A" < "B"), utilizați strcmp direct: strcmp(Q0.NAOK,"B")
sau strcmp(Q0.NAOK,"A5")
.
Atenție la utilizarea Operatorului de atribuire (=)
Ar trebui să evitați să utilizați operatorii de atribuire decât dacă este absolut necesar, deoarece aceștia pot provoca efecte secundare neașteptate. De exemplu, dacă modificați valoarea unui răspuns anterior, relevanța în cascadă și logica de validare dintre acea întrebare și întrebarea curentă nu este recalculată, astfel încât s-ar putea ajunge la date inconsecvente intern (de exemplu, întrebări la care rămân răspunsuri, dar ar trebui au fost anulate NULL sau întrebări la care au fost omise, dar ar fi trebuit să li se răspundă). În general, dacă doriți să atribuiți o valoare unei variabile, ar trebui să creați un tip de întrebare Ecuație și să utilizați o expresie pentru a-i seta valoarea. Cu toate acestea, există rare ori când oamenii au nevoie cu adevărat de acest operator, așa că l-am pus la dispoziție.
Pentru a vă avertiza cu privire la acest operator, acesta este afișat cu font roșu în ecuațiile de sintaxă (pentru a nu-l confunda cu „==").
Utilizarea operatorului de atribuire
Principalele motive pentru care poate doriți să utilizați operatorul de atribuire sunt:
- Trebuie să setați valoarea implicită prin ecuație pentru o întrebare care nu acceptă valori implicite (cum ar fi lista radio, unde interfața cu utilizatorul vă permite să alegeți una dintre opțiunile de răspuns, dar nu vă lasă să introduceți o ecuație). Cu toate acestea, aveți grijă, deoarece LimeSurvey nu va putea valida faptul că ecuația dvs. generează unul dintre răspunsurile permise pentru acea întrebare;
- Trebuie să modificați forțat răspunsul la o întrebare anterioară pe baza unui răspuns ulterior;
* etc...
Puteți utiliza tot sistemul de gestionare a expresiilor în acest scop. Este mai bine să folosiți o Equation în acest scop.
Câteva exemple:
- Setați răspunsul la o întrebare text scurtă cu litere mici:
{QCODE=strtolower(QCODE.NAOK)}
; - Setați un răspuns implicit la un tip de întrebare tip matrice la începutul unui sondaj:
{Q1_SQ1=(is_empty(Q1_SQ1.NAOK),"A99",Q1_SQ1.NAOK)}
; - Setați un răspuns implicit la un tip de întrebare de tip matrice text la începutul unui sondaj:
{Q1_SQY1_SQX1 = (is_empty(Q1_SQY1_SQX1.NAOK),"Inserted answer", Q1_SQY1_SQX1.NAOK)}
; - Setați un răspuns cu condiția:
{QCODE=if(YesNo="Y","A1","")}
.
securitate XSS
Cu XSS activat, unele părți ale sistemului de gestionare a expresiilor nu pot fi utilizate:
- începe o etichetă HTML în expresie, dar se termină cu o altă expresie;
- folosind o expresie complexă într-o adresă URL .
<html>Exemple și soluții:
{if( 1 ,"","")}information{if( 1 ,"","")}
sunt deteriorate cu securitatea XSS, aici puteți utiliza{if(1," ;
<strong>information</strong>","information")}
;
<a href="/script.php?value={if(QCODE == "Y","yes","no")}">next</a>
, here you can use an equation question because using a complete question code is OK :<a href="/script.php?value={EQUATION.NAOK}">next</a>
. information","information")}{if(1," ;
<a href="/script.php?value={if(QCODE == "Y","yes","no")}">next</a>
, here you can use an equation question because using a complete question code is OK :<a href="/script.php?value={EQUATION.NAOK}">next</a>
.
Acces la variabile
ExpressionScript oferă acces numai în citire la orice variabile de care ai putea avea nevoie. Pentru compatibilitate inversă, oferă acces la următoarele:
- TOKEN:xxx - valoarea unui TOKEN (de exemplu, TOKEN:FIRSTNAME, TOKEN:ATTRIBUTE_5) (numai pentru „nu) ' sondaj anonim.
- INSERTANS:SGQA - valoarea de afișare a unui răspuns (de exemplu, „Da”) - similar cu utilizarea {QCODE.sowned }.
- Toate {XXX} valori utilizate de șabloane.
- În textul întrebării, puteți folosi {QID} înlocuit cu id-ul întrebării și {SGQ} înlocuit cu SGQA a intrebarii.
În plus, ExpressionScript vă permite să vă referiți la variabile prin codul întrebării (coloana „titlu” din tabelul cu întrebări din baza de date). Aceasta este, de asemenea, eticheta variabilă utilizată atunci când exportați datele în SPSS, R sau SAS. De exemplu, dacă aveți întrebări despre nume, vârstă și sex, puteți numi acele variabile „nume”, „vârstă” și „sex” în loc de „12345X13X22”, „12345X13X23” ' și 12345X13X24. Acest lucru face ca ecuațiile să fie mai ușor de citit și de validat pentru toată lumea, plus făcând posibilă amestecarea întrebărilor fără a fi nevoie să țină evidența numerelor de grup sau de întrebări.
Important: Este mai sigur să vă referiți la variabilele care apar în paginile sau întrebările precedente.
În plus, ExpressionScript vă permite să accesați multe proprietăți ale întrebării:
Sintaxă | Sens | Exemplu | Exemplu de rezultat |
---|---|---|---|
Qcode | un alias pentru Qcode.code | {implode(',',nume,gen )} | 'Tom','M' |
Qcode.code | codul de răspuns selectat pentru întrebare dacă este relevant (în caz contrar gol), sau valoarea textului dacă nu este un întrebare codificată | {implode(',',name.code,gender.code)} | 'Tom','M' |
Qcode.NAOK | la fel ca Qcode - vezi discuția despre NAOK | {gender.NAOK} | 'M' |
Qcode.value | valoarea de evaluare a întrebării dacă este relevantă (în caz contrar gol), sau valoarea textului dacă nu este o întrebare codificată | {gender.value} | '1' |
Qcode.valueNAOK | la fel ca Qcode.value - vezi discuția despre NAOK | {gender.valueNAOK} | '1 ' |
Qcode.sown | valoarea de afișare pentru întrebare | {implode(',',name.sown, gender.sown)} | 'Tom','Male' |
Qcode.question | textul întrebării | {gender.question} | 'Care este genul tău?' |
Qcode.obligatoriu | dacă întrebarea este este obligatoriu (Y/N) | {gender.mandatory} | 'N' |
Qcode.qid | numărul intern al întrebării (nu numărul secvenţial) | {gender.qid} | 337 |
Qcode.type | tipul întrebării | {gender.type} | 'G' |
Qcode.jsName | numele javascript corect pentru întrebare, indiferent dacă este declarată pe sau în afara acestei pagini | {gender.jsName} | 'java1827X3X337' |
Qcode.gid | numărul grupului intern (nu numărul secvenţial) | {gender.gid} | 3 |
Qcode.qseq | numărul secvenţial al întrebării, începând de la 0 | {gender.qseq} | 5 |
Qcode.gseq | numărul secvenţial al grupului, începând de la 0 | {gender.gseq} | 1 |
Qcode.relevanceStatus | dacă întrebarea este relevantă în prezent (0 sau 1) | {gender.relevanceStatus} | 1 |
Qcode.relevance | ecuația relevanței la nivel de întrebare | {gender.relevance} | '!is_empty(name)' |
Qcode.grelevance | ecuația relevanței la nivel de grup | {gender.grelevance} | 'num_children >= 5' |
Qcode.sgqa | valoarea SGQA pentru această întrebare | {gender.sgqa} | '1827X3X337' |
Problemă cu editorul HTML
Dacă utilizați editorul HTML, unele caractere sunt înlocuite cu entități HTML.
- & prin &
- < prin <
- > prin >
Dacă utilizați editorul HTML, trebuie să utilizați :
- și pentru &
- lt pentru <
- le for <=
- gt for >
- ge pentru >=
Se recomandă să ștergeți expresia HTML care apare în expresia dvs. Dacă utilizați editorul HTML LimeSurvey, faceți clic pe butonul „Sursă” (situat în partea din stânga sus a editorului) și ștergeți toate caracterele care nu au legătură cu expresia dvs. (de exemplu,
,
, și așa mai departe).
Denumirea variabilelor Qcode
Iată detaliile despre cum să construiți un Qcode (și să accesați unele proprietăți) după tipul de întrebare. În general, Qcodes sunt construite ca:
QuestionCode . '_' . SubQuestionID . '_' . ScaleId
Pentru comment și other, codurile de întrebare corespunzătoare sunt QuestionCode_comment și, respectiv, QuestionCode_other.
Tip | Descriere | Cod | SubQs | Opțiuni de răspuns | Scale | Cod de răspuns | Răspuns afișat | Relevanță |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
5 | 5 Butoane radio pentru alegerea punctului | Q1 | 1-5 | {Q1} | {Q1.afisat} | {Q1==3} | ||
B | Matrice (alegere 10 puncte) Butoane radio | Q2 | |1-10 | {Q2_L2} | {Q2_L2.afisat} | {Q2_L2==7} | ||
A | Matrice (Alegere 5 puncte) Butoane radio | Q3 | |1-5 | {Q3_1} | {Q3_1.prezentat} | {Q3_1>=3} | ||
1 | Matrice (etichete flexibile) scară duală | Q4 | sq1-sq5 | 0 :a1-a3 | 1:b1-b3 | {Q4_sq1_0} | {Q4_sq1_1.show} | {Q4_sq1_1=='b2'} |
H | Matrice (Flexibilă) - Format de coloană | Q5 | 1-5 | s,m,t | {Q5_1} | {Q5_1.prezentat} | {Q5_1=='s'} | |
F | Matrice (Flexibilă) - Format rând | Q6 | |1-5 | {Q6_F3} | {Q6_F3.afisat} | {Q6_F3==4} | ||
E | Matrice (Mărire/Același/Scădere) Butoane radio | Q7 | 1- 7 | I,S,D | {Q7_4} | {Q7_4.show} | {Q7_4=='D'} | |
: | Matrice (Multi Flexi) 1 până la 10 | Q8 | ls1,todo ,ls2 | min,max,avg | {Q8_ls1_max} | {Q8_ls2_avg.sown} | {Q8_ls2_min==7} | |
; | Text matrice (Multi Flexi) | Q9 | hp,st,sw | 1, 2, 3 | {Q9_hp_3rd} | {Q9_hp_3rd.shown} | {Q9_hp_3rd=='Peter'} | |
C | Matrice (Da/Nesigur/Nu) Butoane radio | Q10 | 1-5 | Y,N,U | {Q10_1} | {Q10_1.prezentat} | {Q10_3=='Y'} | |
X | Întrebare generală | Q11 | {Q11.afisat} | |||||
D | Data | Q12 | {Q12} | {Q12.arată} | ||||
* | Ecuație | Q13 | {Q13} | {Q13.show} | {Q13>5} | |||
~124~ | Încărcare fișier (înregistrează numărul de fișiere încărcate) | Q14 | {Q14} | {Q14>0} | ||||
G | Lista derulantă de gen | Q15 | M,F | {Q15} | {Q15.arată} | {Q15=='M'} | ||
U | Text imens gratuit | Q16 | {Q16} | {Q16.arată} | {strlen(Q16)>100} | |||
I | Întrebare de limbă | Î17 | {Q17} | {Q17.show} | {Q17=='ro'} | |||
! | Lista - dropdown | Q18 | 1-5 | {Q18} | {Q18.afisat} | {Q18==3} | ||
L | Listă derulantă/listă de butoane radio | Q19 | AZ | {Q19} | {Q19.show} | {Q19=='X'} | ||
O | Lista cu meniul drop-down/listă cu butoane radio + text | Q20 | AF | {Q20},{Q20comment} | {Q20.show} | {Q20=='B'} | ||
T | Long Free Text | Q21 | {Q21} | {Q21.shown} | {strstr(Q21,'hello')>0} | |||
M | Casa de selectare cu alegeri multiple | Q22 | | | {Q22_E}, {Q22_other} | {Q22_E.show}, {Q22_other.shown} | {Q22_E=='Y'} | ||
P | Casa de selectare cu opțiuni multiple cu comentarii + Text | Q23 | AF | {Q23_D}, {Q23_Dcomment} | {Q23_D.show} | {!is_empty(Q23)} | ||
K | Întrebare numerică multiplă | Q24 | self,mam,tata | {Q24_self} | {Q24_self.shown} | {Q24_self>30} | ||
Q | Multiple Short Text | Q25 | AF | {Q25_B} | {Q25_B.arată} | {substr(Q25_B,1,1)=='Q'} | ||
N | Tipul de întrebare numerică | Q26 | {Q26} | {Q26.afisat} | {Q26 > 30} | |||
R | Stil de clasare | Q27 | 1-4 | {Q27_1} | {Q27_1.prezentat} | {Q27_1==3} | ||
S | Scurt text gratuit | Q28 | {Q28} | {Q28.afisat} | {Q28=='al meu'} | |||
Y | Da/Nu Radio-Butoane | Q29 | {Q29} | {Q29.afisat} | {Q29=='Y'} |
Utilizarea NAOK
NAOK --> „Nu se aplică” (NA) este în regulă (OK)
Utilizarea NAOK înseamnă că toate sau unele dintre variabile sunt irelevante (de exemplu, „Nu se aplică” (NA) este în regulă (OK)).
De exemplu: count(Q1_SQ1,Q1_SQ2,Q1_SQ3,Q1_SQ4) da întotdeauna un șir gol dacă o subîntrebare a Q1 este filtrată. Pentru a număra numărul de subîntrebări verificate într-o astfel de întrebare poate fi count(Q1_SQ1.NAOK,Q1_SQ2.NAOK ,Q1_SQ3.NAOK,Q1_SQ4.NAOK). Dacă subîntrebarea este ascunsă, EM returnează un șir gol.
Fără NAOK, dacă o întrebare sau o subîntrebare este ascunsă, EM returnează întotdeauna un șir gol (la fel cu returnarea false).
.Arată folosesc întotdeauna sistemul NAOK (șir gol dacă este ascuns), dar dacă aveți nevoie de codul răspunsului: este întotdeauna o idee bună să adăugați .NAOK după codul întrebării (cu excepția cazului în care aveți nevoie de el și știți ce faceți).
Mai multe informații sunt furnizate în subsecțiunea Subsecțiunea Condiții în cascadă.
Variabilele rezervate „acest”, „self” și „that”
Destul de des doriți să evaluați toate părțile unei întrebări, cum ar fi numărarea câte subîntrebări au primit răspuns sau însumarea scorurilor. Alteori doriți să procesați doar anumite rânduri sau coloane ale unei întrebări (cum ar fi obținerea sumelor rândurilor sau coloanelor și stocarea lor în baza de date). Aceste variabile rezervate fac ca acest proces să fie relativ nedureros.
"Această variabilă
Variabila "aceasta" este utilizată exclusiv în cadrul opțiunilor „Ecuația de validare a întregii întrebări” și „Ecuația de validare a subîntrebării” (cea de mai târziu nu este posibil din GUI). Se extinde la numele variabilelor fiecăreia dintre celulele din acele întrebări. Deci, dacă doriți să vă asigurați că fiecare intrare este mai mare de trei, veți seta „Ecuația de validare a subîntrebării” la (acest > 3).
"Eu" variabilă
Variabilele „self” și „care” sunt mai puternice și servesc ca macrocomenzi care sunt extinse înainte de procesarea ecuațiilor. Opțiunile de sintaxă pentru variabila „self” sunt:
- self
- self.sufix
- self.sub-selector
- self.sub- selector.sufix
- sufix este oricare dintre sufixele qcode normale (de exemplu, NAOK, valoare, afișat)
- subselectorul poate fi unul dintre următoarele:
- comentarii - numai subîntrebări care sunt comentarii (de ex., Alegere multiplă cu comentariu și listă cu comentariu);
- nocomments - doar subîntrebări care nu sunt comentarii;
- sq_X - unde X este un identificator de rând sau coloană. Sunt selectate doar subîntrebările care corespund modelului X. Rețineți că căutarea se face pe identificatorul complet de cod, apoi sq_X se potrivește și include subîntrebările nX, X, Xn (de exemplu, dacă utilizați sq_1, au fost incluse subîntrebările a1, 1a, 1, 11 sau 001). Acordați atenție tipului de întrebare la scară dublă, unde codul de subîntrebări este QCODE_SQCODE_1 și QCODE_SQCODE_1 și tipului de întrebare de clasare, unde codul de subîntrebări este QCODE_1,QCODE_2 ....
Exemple:
- A primit răspuns la vreo parte a unei întrebări? -> {count(self.NAOK)>0}
- Care este scorul de evaluare pentru această întrebare? -> {sum(self.value)}
De asemenea, le puteți folosi pentru a obține totaluri pe rânduri și coloane. Să presupunem că aveți o serie de numere cu rândurile AE și coloanele 1-5.
- Care este totalul general? -> {sum(self.NAOK)}
- Care este totalul rândului B? -> {sum(self.sq_B.NAOK)}
- Care este totalul coloanei 3? -> {sum(self.sq_3.NAOK)}
"Aceasta" variabilă
Variabila „acea” este ca variabila „self”, dar vă permite să vă referiți la alte întrebări. Sintaxa sa este:
- that.qname
- that.qname.sufix
- that.qname.subselector' '
- that.qname.subselector.sufix
„qname” este numele întrebării fără nicio extensie de subîntrebare. Deci, să creăm o întrebare 'q1', 'q' reprezentând și qname.
Exemple:
- A fost răspuns la vreo parte a întrebării q1? -> {count(that.q1.NAOK)>0}
- Care este scorul de evaluare pentru q2? -> {sum(that.q2.NAOK)}
- Care este totalul general al q3? -> {sum(that.q3.NAOK)}
- Care este totalul rândului C din q4? -> {sum(that.q4.sq_C.NAOK)}
- Care este totalul coloanei 2 din q4? -> {sum(that.q4.sq_2.NAOK)}
Variabilele „self” și „that” pot fi utilizate în orice relevanță, validare sau adaptare.
Singura avertizare este că atunci când utilizați funcția Afișați fișierul logic, vă va afișa valoarea extinsă a „self” și „that”. Acest lucru vă permite să vedeți ecuația reală care va fi generată, astfel încât dvs. (și EM) să puteți valida dacă variabilele există sau nu. Acest lucru poate părea confuz, deoarece este posibil să vedeți ecuații destul de lungi. Cu toate acestea, dacă editați întrebarea, veți vedea ecuația originală folosind „self” și/sau „that”.
Acces la funcții
ExpressionScript oferă acces la funcții matematice, cu șiruri și definite de utilizator, așa cum se arată mai jos. Are echivalente PHP și JavaScript pentru aceste funcții, astfel încât acestea să funcționeze identic pe partea serverului (PHP) și pe partea clientului (JavaScript). Este ușor să adăugați funcții noi.
Funcții implementate
Următoarele funcții sunt disponibile în prezent:
Function | Meaning | Syntax |
---|---|---|
abs | Absolute value | number abs(number) |
acos | Arc cosine | number acos(number) |
addslashes | Quote string with slashes | string addslashes(string) |
asin | Arc sine | number asin(number) |
atan | Arc tangent | number atan(number) |
atan2 | Arc tangent of two variables | number atan2(number, number) |
ceil | Round fractions up | number ceil(number) |
checkdate | Returns true(1) if it is a valid date in gregorian calendar | bool checkdate(month,day,year) |
convert_value | Convert a numerical value using a inputTable and outputTable of numerical values | number convert_value(fValue, iStrict, sTranslateFromList, sTranslateToList) |
cos | Cosine | number cos(number) |
count | count the number of answered (non-blank) questions in the list | number count(arg1, arg12, ..., argN) |
countif | Count the number of answered questions in the list equal to the first argument | number countif(matches, arg1, arg2, ... argN) |
countifop | Count the number of answered questions in the list which pass the criteria (arg op value) | number countifop(op, value, arg1, arg2, ... argN) |
date | Format a local date/time | string date(format [, timestamp=time()]) |
exp | Calculates the exponent of e | number exp(number) |
fixnum | Display numbers with comma as radix separator, if needed | string fixnum(number) |
floor | Round fractions down | number floor(number) |
gmdate | Format a GMT date/time | string gmdate(format [, timestamp=time()]) |
html_entity_decode | Convert all HTML entities to their applicable characters (always uses ENT_QUOTES and UTF-8) | string html_entity_decode(string) |
htmlentities | Convert all applicable characters to HTML entities (always uses ENT_QUOTES and UTF-8) | string htmlentities(string) |
expr_mgr_htmlspecialchars | Convert special characters to HTML entities (always uses ENT_QUOTES and UTF-8) | string htmlspecialchars(string) |
expr_mgr_htmlspecialchars_decode | Convert special HTML entities back to characters (always uses ENT_QUOTES and UTF-8) | string htmlspecialchars_decode(string) |
idate | Format a local time/date as integer | string idate(string [, timestamp=time()]) |
if | Excel-style if(test,result_if_true,result_if_false) | if(test,result_if_true,result_if_false) |
implode | Join array elements with a string | string implode(glue,arg1,arg2,...,argN) |
intval | Get the integer value of a variable | int intval(number [, base=10]) |
is_empty | Determine whether a variable is considered to be empty | bool is_empty(var) |
is_float | Finds whether the type of a variable is float | bool is_float(var) |
is_int | Find whether the type of a variable is integer | bool is_int(var) |
is_nan | Finds whether a value is not a number | bool is_nan(var) |
is_null | Finds whether a variable is NULL | bool is_null(var) |
is_numeric | Finds whether a variable is a number or a numeric string | bool is_numeric(var) |
is_string | Find whether the type of a variable is string | bool is_string(var) |
join (New in 2.0 build 130129) | Join elements as a new string | join(arg1, arg2, ... argN) |
list | Return comma-separated list of non-blank values | string list(arg1, arg2, ... argN) |
listifop (New in 3.16.1 ) | Return a 'glue'-separated list of the specified question property (retProp) from questions in the list which pass the criteria (cmpProp op value) | string listifop(cmpProp, op, value, retProp, glue, sgqa1, sgqa2, ... sgqaN) |
ltrim | Strip whitespace (or other characters) from the beginning of a string | string ltrim(string [, charlist]) |
max | Find highest value | number max(arg1, arg2, ... argN) |
min | Find lowest value | number min(arg1, arg2, ... argN) |
mktime | Get UNIX timestamp for a date (each of the 6 arguments are optional) | number mktime([hour [, minute [, second [, month [, day [, year ]]]]]]) |
modulo-function | The modulo function is not supported yet. You can use the floor() function instead | floor(x/y)==(x/y) |
nl2br | Inserts HTML line breaks before all newlines in a string | string nl2br(string) |
number_format | Format a number with grouped thousands | string number_format(number) |
pi | Get value of pi | number pi() |
pow | Exponential expression | number pow(base, exp) |
quoted_printable_decode | Convert a quoted-printable string to an 8 bit string | string quoted_printable_decode(string) |
quoted_printable_encode | Convert a 8 bit string to a quoted-printable string | string quoted_printable_encode(string) |
quotemeta | Quote meta characters | string quotemeta(string) |
rand | Generate a random integer, see this example | int rand() OR int rand(min, max) |
regexMatch | compare a string to a regular expression | bool regexMatch(pattern,input) |
round | Rounds a number to an optional precision | number round(val [, precision]) |
rtrim | Strip whitespace (or other characters) from the end of a string | string rtrim(string [, charlist]) |
sin | Sine | number sin(arg) |
sprintf | Return a formatted string | string sprintf(format, arg1, arg2, ... argN) |
sqrt | Square root | number sqrt(arg) |
stddev | Calculate the Sample Standard Deviation for the list of numbers | number stddev(arg1, arg2, ... argN) |
str_pad | Pad a string to a certain length with another string | string str_pad(input, pad_length [, pad_string]) |
str_repeat | Repeat a string | string str_repeat(input, multiplier) |
str_replace | Replace all occurrences of the search string with the replacement string | string str_replace(search, replace, subject) |
strcasecmp | Binary safe case-insensitive string comparison | int strcasecmp(str1, str2) |
strcmp | Binary safe string comparison | int strcmp(str1, str2) |
strip_tags | Strip HTML and PHP tags from a string | string strip_tags(str, allowable_tags) |
stripos | Find position of first occurrence of a case-insensitive unicode string (starting by 0, return false if not found) | int stripos(haystack, needle [, offset=0]) |
stripslashes | Un-quotes a quoted string | string stripslashes(string) |
stristr | Case-insensitive strstr | string stristr(haystack, needle [, before_needle=false]) |
strlen | Get string length | int strlen(string) |
strpos | Find position of first occurrence of an unicode string (starting by 0, return false if not found) | int strpos(haystack, needle [ offset=0]) |
strrev | Reverse a string | string strrev(string) |
strstr | Find first occurrence of a string | string strstr(haystack, needle[, before_needle=false]) |
strtolower | Make a string lowercase | string strtolower(string) |
strtotime | Parse about any English textual datetime description into a Unix timestamp | int strtotime(string) |
strtoupper | Make a string uppercase | string strtoupper(string) |
substr | Return part of an unicode string | string substr(string, start [, length]) |
sum | Calculate the sum of values in an array | number sum(arg1, arg2, ... argN) |
sumifop | Sum the values of answered questions in the list which pass the criteria (arg op value) | number sumifop(op, value, arg1, arg2, ... argN) |
tan | Tangent | number tan(arg) |
time | Return current UNIX timestamp | number time() |
trim | Strip whitespace (or other characters) from the beginning and end of a string | string trim(string [, charlist]) |
ucwords | Uppercase the first character of each word in a string | string ucwords(string) |
unique | Returns true if all non-empty responses are unique | boolean unique(arg1, ..., argN) |
Creează noi funcții de expresie cu pluginul (New in 4.0.0 )
Dacă aveți nevoie de o nouă funcție care nu există în core, puteți crea una cu un plugin. O astfel de nouă funcție este creată folosind evenimentul expressionManagerStart.
ExpressionScript știe care variabile sunt locale
Pentru a construi corect JavaScript pentru o pagină, EM trebuie să știe ce variabile sunt setate pe pagină și care este ID-ul lor JavaScript (de exemplu, pentru document.getElementById(x)). De asemenea, trebuie să știe ce variabile sunt setate pe alte pagini (pentru a se asigura că este necesar<input type='hidden' value='x'> câmpurile sunt prezente și populate).
Condiții în cascadă
Dacă oricare dintre variabile este irelevantă, întreaga ecuație va fi irelevantă (falsă). De exemplu, în următorul tabel, N/A înseamnă că una dintre variabile nu a fost relevantă:
Operator | Exemplu | a | b | Rezultat | |||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
+ (unar) | +a | N/A | fals | ||||||
! | !a | N/A | fals | ||||||
== (sau eq) | a == b | N/A | 5 | fals | |||||
== (sau eq) | a == b | N/A | 0 | fals | |||||
== (sau eq) | a == b | N/A | N/A | fals | |||||
!= (sau ne) | a != b | N/A | 5 | fals | |||||
!= (sau ne) | a != b | N/A | N/A | fals | |||||
!= (sau ne) | a != b | N/A | 0 | fals | |||||
> (sau gt) | a > b | N/A | 5 | fals | |||||
>= (sau ge) | a >= b | N/A | 5 | fals | |||||
< (sau lt) | a < b | N/A | 5 | fals | |||||
<= (sau le) | a <= b | N/A | 5 | fals | |||||
şi | a şi b | N/A | 5 | fals | |||||
şi | a şi b | N/A | N/A | fals | |||||
sau | a sau b | N/A | N/A | fals | |||||
sau | a sau b | N/A | 5 | fals | |||||
+ | a + b | N/A | 5 | fals | |||||
* | a * b | N/A | 5 | fals | |||||
/ | a / b | 5 | N/A | fals | |||||
() | (a) | N/A | fals | ||||||
(exp) | (a && b) | N/A | 5 | fals | |||||
|(b + b) > (a && b) | N/A | 5 | fals | ||||||
funcție | sum(a,b,b) | N/A | 5 | fals | |||||
funcție | max(a,b) | N/A | 5 | fals | |||||
funcție | min(a,b) | N/A | 5 | fals | |||||
funcție | implode(', ',a,b,a,b) | N/A | 5 | - | funcție | dacă(a,a,b) | N/A | 5 | fals |
funcție | este_vide(a) | N/ A | fals | ||||||
funcție | este_vide(a) | 0 (sau gol) | adevărat | ||||||
funcție | !este_vide(a) | N/A | fals |
Depășirea condițiilor în cascadă
Să presupunem că doriți să afișați un total cumulat al tuturor răspunsurilor relevante. Ați putea încerca să utilizați ecuația {sum(q1,q2,q3,...,qN)}. Cu toate acestea, acest lucru este tradus intern în LEMif(LEManyNA("q1","q2","q3",...,"qN"),"",sum(LEMval("q1"),LEMval("q2") ,LEMval("q3"),...,LEMval("qN"))). Deci, dacă oricare dintre valorile q1-qN sunt irelevante, ecuația va returna întotdeauna falsă. În acest caz, suma() va afișa „0” până când se răspunde la toate întrebările.
Pentru a evita acest lucru, fiecare variabilă poate avea un sufix „.NAOK” (însemnând că Nu se aplică este OK) adăugat la ea. În astfel de cazuri, apare următorul comportament. Să presupunem că aveți o variabilă q1.NAOK:
- q1 nu este adăugată la clauza LEManyNA()
- LEMval('q1') va continua să verifice dacă răspunsul este relevant și va reveni "" dacă nu este (deci răspunsurile individuale irelevante vor fi ignorate, dar nu vor anula întreaga expresie).
Deci, soluția la problema totală curentă este să folosiți ecuația sum(q1.NAOK,q2.NAOK,q3.NAOK,...,qN.NAOK).
Utilizarea sufixului .NAOK permite, de asemenea, autorilor să proiecteze sondaje care au mai multe căi posibile, dar apoi converg către căi comune mai târziu. De exemplu, să presupunem că subiecții răspund la un sondaj într-un mod care este în afara intervalului normal de răspunsuri. Autorul ar putea alerta subiecții că s-ar putea să nu obțină rezultate valide și să-i întrebe dacă doresc cu adevărat să continue sondajul. Dacă ei spun „Da”, atunci restul întrebărilor vor fi afișate. Condiția pentru „restul întrebărilor” ar verifica dacă răspunsurile inițiale au primit răspuns în intervalul normal SAU dacă subiectul a spus „Da” la întrebarea care este relevantă doar dacă a răspuns în afara intervalului normal.
Cum acceptă ExpressionScript micro-croitorie condiționată?
Iată un exemplu de micro-croitorie (unde Tipul întrebării=='expr' înseamnă o ecuație):
Codul întrebării | Relevanță | Tipul întrebării | Întrebare |
---|---|---|---|
nume | 1 | text | Care vă cheamă? |
varsta | 1 | text | Cati ani ai? |
badage | !is_empty(varsta) | expr | {(varsta <16) sau (varsta>80 )} |
agestop | badage | mesaj | Ne pare rău, {nume}, ești prea {if( (vârsta <16), „tânăr”, dacă ( (vârsta>80), 'bătrân','de vârstă mijlocie') ) } pentru acest test. |
copii | !badage | yesno | Aveți copii? |
părinți | 1 | expr | {!badage && kids=='Y'} |
numKids | parinți | text | Câți copii aveți? |
kid1 | parinti && numKids >= 1 | text | Cati ani are primul vostru copil? |
kid2 | parinti && numKids >= 2 | text | Cati ani are al doilea copil al tau? |
kid3 | parinti && numKids >= 3 | text | Cati ani are al treilea copil? |
kid4 | parinti && numKids > = 4 | text | Câți ani are al patrulea copil? |
kid5 | parinți && numKids >= 5 | text | Câți ani are al cincilea copil? |
sumage | 1 | expr | {sum(kid1.NAOK,kid2.NAOK,kid3.NAOK,kid4.NAOK,kid5.NAOK)} |
raport | |text | {nume}, ați spus că aveți {vârsta} și că aveți {numKids}. Suma vârstelor primilor tăi {min(numKids,5)} copii este {sumage} |
Pentru a descărca exemplul de sondaj de mai sus, faceți clic pe următorul link: Exemplu de sondaj pentru numărul de copii.
Toate aceste întrebări pot fi pe o singură pagină (de exemplu, în același grup) și vor fi afișate doar întrebările relevante. Mai mult, pe măsură ce introduceți vârstele copiilor, expresia sum() din ultima întrebare va fi actualizată dinamic.
<html>ExpressionScript oferă această funcționalitate înconjurând fiecare expresie cu un nume element. De fiecare dată când o valoare se schimbă, recalculează expresia care ar trebui să apară în ea element și regenerează afișajul. Puteți avea zeci sau chiar sute de astfel de expresii personalizate pe aceeași pagină.
Evidențierea sintaxei
Pentru a ajuta la introducerea și validarea expresiilor, EM oferă evidențierea sintaxei cu următoarele caracteristici:
Tipuri și semnificații de evidențiere a sintaxei
Culoare | Eșantion | Sens | Sfat instrument | Comentarii |
---|---|---|---|---|
fundal cafeniu | Eșantion | the intreaga ecuatie | niciuna | Orice lucru din acolade care este recunoscut ca o ecuatie (de exemplu, nu exista un ritm alb de inceput sau de final) va fi codificat in culori cu un fundal cafeniu pentru a ajuta la diferentierea de textul din jur |
text roșu aldine | Sample | O eroare | Câteva explicații despre eroare | Poate fi o variabilă necunoscută sau o eroare în funcție. Sondajul este întrerupt și întrebările care se bazează pe expresia respectivă nu vor fi afișate respondenților. |
text albastru | Eșantion | nume funcție | sens și sintaxă permisă | Se referă la nume de funcții sau lucruri care ar trebui să fie funcții, deoarece sunt urmate de o paranteză deschisă. Ele sunt afișate în text albastru aldine. Sfaturile instrumente arată semnificația și sintaxa permisă pentru funcție. |
text gri | Eșantion | string | none | Sirurile de caractere simple și duble sunt afișate în text gri. |
cyan text | Eșantion | set de variabile pe aceeași pagină, | [ nume sau cod SGQA]: întrebare; valoare; answerList care arată coduri pentru fiecare valoare | Orice variabilă care este setată pe aceeași pagină cu întrebarea pe care o editați în prezent este afișată în text cyan (poate fi actualizată în javascript). Indicatorul arată numele său (dacă ați folosit INSERTANS:xxx) sau codul SGQA (dacă ați folosit noul sistem de denumire), întrebarea reală și valoarea sa actuală (sau necompletat dacă nu este setată). Dacă tipul de întrebare așteaptă răspunsuri de la un set de valori enumerate, este afișată maparea codurilor pentru a afișa valori. |
text verde | Eșantion | setat de variabile pe o pagină anterioară | [ nume sau cod SGQA]: întrebare; valoare; answerList care arată coduri pentru fiecare valoare | Orice variabilă care este setată pe o pagină anterioară este afișată în text verde aldine. Indicatorul arată numele său (dacă ați folosit INSERTANS:xxx) sau codul SGQA (dacă ați folosit noul sistem de denumire), întrebarea reală și valoarea sa actuală (sau necompletat dacă nu este setată). Dacă tipul de întrebare așteaptă răspunsuri de la un set de valori enumerate, este afișată maparea codurilor pentru a afișa valori. |
text roz aldine | Eșantion | variabilă setată pe o pagină ulterioară , în general: goală la începutul sondajului, dar poate fi completată cu index sau mutare anterior | [ nume sau cod SGQA]: întrebare; valoare; answerList care arată coduri pentru fiecare valoare | Orice variabilă care este setată pe o pagină anterioară este afișată în text roz aldine. Indicatorul arată numele său (dacă ați folosit INSERTANS:xxx) sau codul SGQA (dacă ați folosit noul sistem de denumire), întrebarea reală și valoarea sa actuală (sau necompletat dacă nu este setată). Dacă tipul de întrebare așteaptă răspunsuri de la un set de valori enumerate, maparea codurilor pentru a afișa valori este afișată. |
bold tan text | Eșantion | o valoare de înlocuire de var | valoarea | Șirurile de înlocuire de var (cum ar fi {TOKEN:xxx}, {PRIVACY_MESSAGE}) sunt afișate cu text aldine. |
text roșu | Eșantion | operator de atribuire (=) | mesaj de avertizare | Dacă utilizați unul dintre operatorii de atribuire (=), operatorul respectiv va fi afișat în text roșu. Acest lucru este menit să ajute la prevenirea realocării accidentale a valorilor atunci când ați vrut cu adevărat să verificați dacă a == b în loc să setați valoarea pentru a = b. |
text negru normal | Eșantion | punctuație | niciuna | Toate celelalte semne de punctuație din expresie sunt afișate ca text negru normal. |
text cu casetă roșie | o linie roșie îndrăzneață înconjoară eroarea | eroare de sintaxă | descrierea erorii | Orice erori de sintaxă detectate sunt afișate în casete roșii. Sfatul cu instrumente arată eroarea. Exemplele includ paranteze nepotrivite, folosirea de funcții nedefinite, transmiterea unui număr greșit de argumente la funcții, expresii slab structurate (de exemplu, operatorii lipsă între variabile), încercarea de a atribui o nouă valoare unei variabile numai în citire, încercarea de a atribui valori pentru non-variabile. -variabile sau folosind sintaxă neacceptată. Rețineți că sistemul de detectare a erorilor de sintaxă poate raporta doar o singură eroare într-o expresie, chiar dacă există mai multe erori; cu toate acestea, dacă sunt detectate erori, va fi afișată cel puțin o eroare. |